December 29, 2014

Ениџе-вардарско илинденско знаме

Македонско востаничко знаме од илинденскиот период.

Ениџе-вардарско илинденско знаме
Знамето при неговото предавање во Бугарското народно собрание

Знамето е сошиено од учителката Марија Капитанчева во зимата 1903 година[1] (почеток на 1903 година) по наредба на војводата Апостол Петков Tерзиев. На 20 јули 1903 година во село Корнишор[2], пред него се заколнале 250 четници од Ениџе-Вардарските чети на Апостол Петков, Иван Урџанов, Иванчо Карасулијата и Крсто Асенов.

Знамето при неговото предавање во Бугарското народно собрание

Знамето при неговото предавање во Бугарското народно собрание

Знамето било со востаниците по време на битките во јули, август и септември 1903 година. [1] По востанието, спасено е од страна на отец Димитар Џутев од црквата „Св. Св. Кирил и Методиј“.[1]

Знамето при неговото предавање во Бугарското народно собрание

Знамето при неговото предавање во Бугарското народно собрание

На 26 ноември 2014 година, од страна на Анка Николова Хикимова - Колакова, од чие што семејство знамето било чувано во продолжение на 111 години, во објектот на бугарското народно собрание, е подарено на  претседателката на бугарското народно собрание Цецка Цачева.[3] Од Цачева пак, знамето е предадено на Соња Пенкова, директор на Бугарскиот национален воено-историски музеј[3] Знамето е изложено во Бугарскиот национален воено-историски музеј во Софија.[1]

Знамето во Бугарскиот национален воено-историски музеј

No comments: