August 15, 2014

Очерк путешествия по Европейской Турции

Извадок од книгата „Очерк путешествия по Европейской Турции“ на Виктор Григорович.

Извор на сликата: Macedonia a true endless story


„Во сите краишта што ги посетив, јас немам чуено други имиња освен имињата на Александар Велики и на Марко Крале. И едниот и другиот живеат во спомените на народот... Споменот за Александар Велики сепак е повеќе утврден кај народот“ -  Виктор Григорович „Очерк путешествия по Европейской Турции“, Второ издание, Москва 1877 година, стр.139.

No comments: