January 30, 2013

Интервју со Генерал Маркос

Во 1977 година, новинарот на Македедонската Радио Телевизија (во тоа време Радио Телевизија Скопје) Петар Голабов, со претходно подготвени прашања од македонски историчари, направил интервју со Генерал Маркос. Во ова интервју, Генералот Маркос Вафијадис (Μάρκος Βαφειάδης), кој бил командант на демократската Армија на Грција (ДАГ) во граѓанската војна од 1946 до 1949 година, го признава постоењето на македонската нација.

На видеото долу можете да видите дел од споменатото интервју со генералот Маркос, со превод на англиски јазик подготвен од purpurenMacedonia:No comments: