January 28, 2013

Тодор Паница - цитати

„Кој ви кажа дека јас сум Бугарин? Така мислите и Вие, како што мислат и илјадници? Ние од ВМРО не сме Бугари! Ние сме Македонци! Мора утре да ви ги објаснам овие работи, задолжително, штом и вие комунистите на Грција нè сметате за Бугари! Треба да знаете дека не навредувате кога ни велите Бугари!

...Ние сме Македонци, ова сакам да го сфатите! Ќе ја задржиме Пиринска Македонија под наша управа, привремено, како што ја имаме сега, зошто Цанков не се осмелува да не нападне. И подоцна, заедно со КПБ, и вас од КПГ и КПЈ, ќе се стремиме за автономија на цела Македонија, за да направиме наша држава, како што ја замислуваше и првиот наш водач Сандански“.

(1924 год) Елефтериос Ставридис, „Τα Παρασκηνια του ΚΚΕ“ („Завесата на КПГ“), за прв пат издадена во 1953 година.



Извор на текстуалниот извадок: Егеј Костур. Слика А.С. за Macedonian Documents.

10 comments:

Anonymous said...

Тодор Паница дори географски не може да бъде македонец, проверете къде е роден преди да постирате смешната си пропаганда.

Anonymous said...

Во Америка денес ми се роди внук, Македонец. Толку за географијата на Анонимусот од 8:27PM...

Anonymous said...

Bygari mu treba samo edno,da dojdes na odmor u BG da kazis deka si bil ednas i veke si Bugar za niv :)

Anonymous said...

Родния град на Паница е Оряхово, намира се на река Дунав, видите во Гугъл. И нема НИКАКВИ данни Паница да има некаква рода от Македония, така че да го правите македонец и него е меко казано смешно... Но трябва ли да ни учудва - македонци се раждат днес навсякъде, в България, Америка, Бразилия, Марс, навсякъде са македонците, то Оряхово да е проблема...

Unknown said...

Целиот род на Паница потекнува од Велико Т'рновско - старата бугарска престолнина
Какви македонци ви гонаат?!?
За психиатриjа сте сите!

И jас сум Македонец. От Византиската тема Македониjа со престолнина Адрианопол :)
А по истата географска поделба на земjава - вие сите сте Бугари:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/80/Byzantine_Macedonia_1045CE.svg

Unknown said...

Читаjте бе, неписмени:
http://www.geni.com/people/%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0-%D0%9F%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0/4399555469750084289

Македонец бил... Jас сум марсианец!

Anonymous said...

Бугарашите овде напишале еден куп хистерични коментари, како по обичај, Тодор Паница и Јане Сандански им се ноќна мора :)))))

Што е бугараши? Криво ли ви е што Паница и Сандански ги убија валканите бугарски магариња Борис Сарафов и Гарванов? Уште ли не мжете да преболите? :)))))

Anonymous said...

crkni be tatar,ve naucivme da zboruvate i da pisuvate pa sega vie ke kazuvate!

Anonymous said...

Ne sum bugarash ni pod tocka razno!Ama ni Garvanov uste pomalku Sarafov bile bugari! Samo bile malku pomalku otporni na potkupot i sto e najvazno veruvale deka do celta ke stignat po polesniot pat!Nemojte da gi vregjate lugeto imaat pogolemi zaslugi za Makedonija od site nas 2 milijoni vo denesno vreme!

Anonymous said...

Тоа е финтата бре бугарче тој е бугар а сватил дека македонците се посебен народ од бугарите ги сватил идеите на Сандански за независна Македонија.Тој е пример за пошта на Бугарија кон Македонија како кон БРАТСКИ народ а не ИСТ.Арно ама повекето бугари имале други намери не да ни помогнат туку да не окупираат и искористат за свои цели.Лошото е што тогашните пропаганди на бугарските влади што не успеале кај Тодор Паница успеваат во 21 век кај вас денешните бугари и ве јадат однатре,ви праат некој лоши фантазии.Место да не прифатите како братски народ и да бидеме пријатели вие пробувате да најдете докази дека сме ист народ и од нас правите непријатели.ЖАЛНОО!