August 27, 2014

Марко Крале - Кеазим Исинов

Кеазим Исинов, роден на 16 април 1940 година во село Садовец, плевенско, е истакнат бугарски академски сликар и носител на престижната бугарска награда орденот „Св. св. Кирил и Методиј“ за заслуги од областа на културата.

Тој во неговиот долг професионален живот има поставено повеќе од 30 самостојни изложби во Бугарија и уште десетина надвор од неа.

Марко Крале избавува три синџири робје -

Во неговото богато творештво спаѓаат и неколку слики на познатиот македонски владетел Крале Марко, кој што освен во македонскиот застапен е и во српскиот и бугарскиот фолклор.

Марко Крале го убива змејот

А.С.

No comments: