2.25.2013

Sydney Morning Herald 30 November 1907

The Sydney Morning Herald (NSW : 1842 - 1954)  Saturday 30 November 1907 (page 13)

BALKANS RACIAL WAR. 
----------
BULGARS ATTACK MACEDONIANS.
----------
LONDON, Nov. 29.
One hundred Bulgarians attacked the Macedonian village of Otachnitza and killed four peasants. Turkish troops pursued the marauding band, and killed 50 of them.


БАЛКАНСКА РАСОВА ВОЈНА 
----------
БУГАРИ ГИ НАПАДНАА МАКЕДОНЦИТЕ.
----------
ЛОНДОН, ноември 29.
Сто Бугари го нападнаа македонското село Отачница и убија четири селани. Турските трупи ја гонеа пљачкашката група и убија 50 од нив.

3 comments:

 1. Бугарски ВМРО комитаджии нападнале власи, кои себе си викат македонци.
  Нема отново да ви мине лагата, вервай ми...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ти можеш да кажеш дека Британци нападнале Марсовци, ама написот е кристално јасен што се однесува до користената терминологија - Бугари нападнаа Македонци.

   Delete
  2. аз мога да ти покажам 500 статии от чуждестрански вестници кои зборуват за бугари во Македониа, ти ми кажи що ке правиме тогай? Ясна ли ке биде користената терминологиа или пак ке вартиш и сучеш и ке викаш "немало бугари во Македониа, тие били македонци кои одиле на бугарска църква"?

   Delete