February 22, 2013

Курирот на Гоце - знаме

Припишано македонско револуционерно знаме од пред илинденскиот период. Од ТВ серијата „Курирот на Гоце“ (1978), епизода 5: „Знаме“.

Курирот на Гоце
Безмалку идентични црвени знамиња со текст „Слобода или смрт за Македонија“ испишан со златни букви околу златен исправен лав, се прикажани и на насловните страници на две сликовници на издавачката куќа „Стрип квадрат“ од Скопје, илустрирани од Игор Јовчевски.

„Храброста на Гоце“, едиција: „Револуционери“:

Храброста на Гоце

„Јунакот од Мечкин Камен“, едиција: „Револуционери“:

Јунакот од Мечкин Камен

No comments: