October 8, 2012

Македонската жена борец

Мило ми е што иницијативата за запознавање со дотогаш непознатите за пошироката македонска јавност македонски хероини, која ја започнав на овој блог (Македонските Јованки Орлеанки) и на неколку сајтови, вродува со плод. Ме радува и тоа што истата таа иницијатива сега се продолжува и од други автори.

Ви ја претставувам статијата „Македонската жена борец“ (Mn.mk среда, 26 септември 2012 ) на авторката Клеопатра која во делот за македонската жена за време на османлиското владеење со Македонија и конкретно за Катерина Арнаудова, користи мои преводи на цитати (од весници) од англиски на македонски јазик, објавени во статијата „Македонските Јованки Орлеанки“:

"Жените борци се појавуваат често во историјата, но во ниту една модерна војна жените не зеле толку активна улога како во сегашната македонска револуција. Во речиси секој бунтовнички одред кој талка по планините на Македонија, спротивставувајќи се на турските војници и на башибозукот со неочекувано брзи напади, има една или две жени. Моментално има најмалку сто жени кои носат оружје.“

No comments: