February 1, 2018

Изјава на грчкиот лерински митрополит Августинос Кандиотис

Изјава на грчкиот лерински митрополит Августинос Кандиотис, цитирана во книгата „Полиња жито-ридишта крв“ на Анастасиа Каракасиду, стр. 141. 

„Ако Грција денеска егзистира како хомогена нација, таа тоа ѝ го должи на [Малоазиската катастрофа]-(преселбата на Маџирите). Ако стотиците и илјадници бегалци не дојдеа во Грција, грчка Македонија немаше да постои денеска. Бегалците ја создадоа националната хомогеност на нашата земја.“ 


Мапа на која со црни точки се означени местата на населување на т.н. Малоазиски „Грци“, познати како Маџири.


No comments: