10.29.2016

Кој ги инспирира настојувањата да се избрише македонското сознание, македонското имеИзвор: Антон Попов „Дневник“, Млада Македонија, 1938 година

 
„Беснееја на македонската земја разни господари. Срби, Турци, Грци, Бугари... Тогаш, од македонската нива сите тие береа. До денеска само на еден правото не го признаа. Правото на Македонецот да ја ора својата земја и единствено тој да го бере плодот од својата нива. Стариот господар на таа земја, правото на големиот македонски дух – не беше признат.

Историјата на човештвото е полна со неправди... 

...Кој ги инспирира настојувањата да се избрише македонското сознание, македонското име – да не го признаваат правото на македонскиот народ да биде господар и чувар на својата родна земја?... Кој ги поттикнува нивните свирепи мерки, нивното цврсто решение? Кој ги поддржува и оправдува нивните настојувања – плен на угнетување да бидат нивните славјански браќа?“ 

No comments: