December 17, 2013

Споменик подигнат во Делфи од страна на Римјаните

Споменик подигнат во Делфи од страна на Римјаните, во чест на нивната победа кај Пидна против Македонците, со што бил означен и крајот на македонското владеење на Балканот.

На плочата е јасно напишано:

„Крај на македонската независност“


Денес оваа плоча се наоѓа во археолошкиот музеј во Делфи, Грција.

No comments: