Споменик подигнат во Делфи од страна на Римјаните

Споменик подигнат во Делфи од страна на Римјаните, во чест на нивната победа кај Пидна против Македонците, со што бил означен и крајот на македонското владеење на Балканот.

На плочата е јасно напишано:

„Крај на македонската независност“


Денес оваа плоча се наоѓа во археолошкиот музеј во Делфи, Грција.

No comments: