Еленка Спасова - жената воин

Во статијата "Македонските Јованки Орлеанки" од весникот The Saint Paul Globe (8 мај 1904 година) е опишано едно херојско дело на Еленка Спасова, Македонката налик принцеза-воин од германските епови за Валкирите.

"Дозволете ми да ви раскажам за една жена-воин од мојот град Банско, во областа Разлог," рече господин Стефанов. "Таа е мажена жена на триесет и три години, жена со брунхилдска* фигура, светла коса и сини очи. Таа еднаш сама и' се спротивстави на цела група турски стражари, и тоа сред бел ден. Еве како се случи:

Храброста на Еленка Спасова македонски вдовица

"Познатиот револуционерен водач, Радонов (Jorge Radonoff), бил фатен и затворен во локалниот затвор во Банско. Вдовицата Еленка Спасова, живеела во куќа која се граничи со затворот. Таа ја зачна идејата за ослободување на револуционерниот водач, и го почна копањето на тунелот од нејзиниот подрум до затворот. Таа копаше во текот на ноќта и наскоро можеше да ги чуе чекорите на стражарот над неа, додека таа работеше. Конечно, таа стигна под клетката на затвореникот и му даде сигнал. Следниот ден таа отиде до затворот преку тунелот, за да го организира бегството таа ноќ, кога дел од тунелот се сруши, што не само што ја спречи во обидот за бегство, туку и ги вознемири стражарите.

"Дозволете ни да јуришаме откако тие ќе ја отворат вратата!" му извика на затвореникот.

Но, револуционерниот водач одби да превземе такви очајни мерки. Стражарите ги отворија вратите, и Мадам Спасова, извлекувајќи го револверот, јуриша низ изненадените Турци, и пукајќи десно и лево, таа избега. Подоцна таа убеди група на револуционери да отидат да го спасат Радонов, што и успешно го направија. "

*Во германската и исландската митологија Брунхилде (Brunhilde, Brünhild, Brunhilda или Brynhild) е силна жена воин, принцеза и една од Валкирите.

Исто така е и лик од оперскиот циклус Прстенот на Нибелунг (The Ring of the Nibelung) од германскиот композитор Рихард Вагнер.

Слика лево: Брунхилде од Артур Ракхам (Brunhilde from the The Ring, by Arthur Rackham)

Brunhilde by Dr Anthony E. Smart:

A mighty female warrior, one of the Valkyries, and a heroine from the German epics, especially in the Nibelungen saga, in which she is a Icelandic princess. She defied Odin and in punishment he imprisoned her within a ring of fire on earth, decreeing that there she would remain until a brave hero rescued her. Siegfied (Sigurd) braved the fire, broke her charmed sleep, and fell in love with her. He gave her the ring, Andvarinaut, unaware of its curse. Eventually she kills herself when she learns that Sigurd had betrayed her with another woman (Gudrun), not knowing he had been bewitched into doing so by Grimhild.

Александар Стеванов, објавено и на Macedonian Spark

No comments: