Храбрата учителка Малешевска

Во статијата "Македонските Јованки Орлеанки" од весникот The Saint Paul Globe пишува за уште една македонска Јованка Орлеанка - македонската учителка од Серес која судбината ја натерала да земе оружје в раце и да се бори за ослободување на Македонија:

"Госпоѓица Малешевска, уште една македонска Јованка Орлеанка, беше учителка во Серес, која откако видела некои злосторства кои и го потреселе умот отиде во Бугарија, каде што се вклучи во бунтовнички одред. Таа е едвај дваесетидвегодишна, но може да носи оружје. Како и секој маж, и таа нема да дозволи било кој машки другар да и помогне со носење на нејзината муниција.

Опкружена од Турците таа избегала со двајца другари.

Одредот во кој таа се приклучи беше опкружен од Турците, и таа е една од тројцата што избегале. Таа повторно се вклучи и нејзиниот одред повторно го стигна катастрофа. Сите, освен десетмина биле убиени, и биле земени како затвореници. Таа била една од затворениците. Турците ги егзекутирале нејзините другари, но не и неа. Таа направила очајни обиди за слобода еден темна ноќ и повторно избегала.

Таа се вратила во манастирот Рила, како единствен преживеан од групата со која таа го напушти овој бугарскиот град пред две недели. Без да се двоуми таа повторно се придружи на одред, и кога г-дин Стефанов ја напуштил Софија минатата есен таа самошто се беше вратила од нејзината трета акција, но овој пат зела учество во борбите против Турците."

Александар Стеванов, објавено и на Macedonian Spark

No comments: