Македонската хероина и светица

Во светот постојат многу жени хероини и многу жени светици, но Македонија ја има жената хероина и светица - заборавената Ана Симитчиева.

Во статија со наслов "Македонските Јованки Орлеанки" (стр. 5) во весникот The Saint Paul Globe од 8 мај 1904 година е прикажана историјата на храбрата македонска учителка и нејзината херојска смрт (фототип, долу лево):

"Зошто Ана Симитчиева беше канонизирана од црквата?

Ако постои една жена која Македонците ја имаат поставено над другите поради нејзините борби, тоа е Ана Симитчиева, која беше убиена од страна на Турците во Куманово минатата година. Таа оттогаш е канонизирана од страна на црквата.

Некои жени и деца и повредени револуционери биле гонети од страна на турските војници, кога виделе засолниште во една црква во Куманово и ги забарикадирале вратите.

Турците почнале напад. Во црквата имало час, Ана Симитчиева, млада учителка, собирајќи околу неа дузина млади ученици, и обезбедувајќи неколку пиштоли ги нападнале Турците, кои тропале на црковните порти.

Разбеснети од сквернавењето што било извршено на нивната црква, и инспирирани од борбата на жената која ги водела, македонските ученици се бореле со бесот на десперадоси. Турците иако побројни од нив - десет спрема еден, толку изненадени биле султановите трупи од храброста на нападот при кој првично биле одбиени, оставајќи куп од дваесет мртви пред црковните порти.

Но, тоа било само привремено, Турците се вратиле засилени, а потоа следувала крвава улична борба, во која што не само Ана Симитчиева и нејзината банда од ученици биле убиени, туку и бегалците во црквата биле расфрлани на парчиња и црквата била запалена. Последниот човек кој што умрел, како што Турците потоа изјавија, бил млад ученик по теологија, кој бил жесток обожавател на училителката. Стоел до нејзиното тело, откако бил застрелан, користејќи ја својата пушка како стап, додека еден Турчин со јатаган не го пресекол одзади. Мајките и сестрите на дел од учениците ја гледале битката од прозорците на околните куќи."

Апел до Македонската Православна Црква - Охридска Архиепископија да го разгледа овој случај и доколку смета дека е потребно и оправдано да започне постапка за враќање на статусот светица на Ана Симитчиева.

Александар Стеванов, објавено и на Macedonian Spark

No comments: