Македонските Јованки Орлеанки 2

Во статија од 23 мај 1904 година, во американскиот весник New-York tribune (стр. 2) за бројноста на Македонките кои учествувале во револуцијата пишува:


"Се вели дека македонските жени се собираат по стотици под црвеното знаме на револуцијата"

За учеството на македонските жени во борбата против Османлиската Империја за ослободување на Македонија, соопштува и весникот Daily press, во статија посветена на Гоце Делчев (стр. 9) од 17 јуни 1906 година:

"Строгата трезвеност и доброто однесување, на неговите (Гоце Делчев) луѓе, и неговата немилосрдност кон лежерното однесување од било кој вид ја освои довербата на селаните, и македонските жени наскоро станаа најголеми помагачи и подржувачи на четите."

Ниту престижниот американски весник The NY Times не пропушта да го спомне херојството на македонските жени од кои како што пишува се плашеле Турците, во статија со наслов "Македонската херојска борба за слобода"од 6 декември 1903 година (фототип долу):
"Турските војници се плашaт од нив и ги одбегнуваат - жените борци храбри исто како и мажите."

Учеството на македонските жени во борбата за слобода во весникот The NY Times повторно се спомнува во статија од 23 март 1904 година (фототип долу):


"Македонските жени чии што деца биле убиени носат оружје и заедно со мажите се борат по планините."

Во статијата "Македонските Јованки Орлеанки" (стр. 5) од весникот The Saint Paul Globe од 8 мај 1904 година (фототип долу лево), опишана е една акција која можела да се изведе само од жени:

Сите македонски жени земаат учество во револуцијата - ако не со оружје, на друг начин подеднакво активно. Имаше случај во Банско, што го илустрира она што македонската жена ќе го направи, ако е повикана.

Еден член на локалниот комитет беше уапсен и однесен во седиштето на кајмакамот. За да ја зачуваат неодамна пристигнатата и сокриена пратка на оружје и муниција брза акција беше неопходна. Членовите на комитетот знаеа дека само малку мажи можат да не потклекнат на присилувањето да проговорат преку физичка тортура.

Муницијата беше скриена во ров далеку во една од нивите. Мажите не можеа да ги преместат, без да бидат забележани од страна на турските патроли, па отидоа меѓу жените, и резултатот беше следниот. Турците видоа жени како доаѓаат по нивите како што вообичаено правеа, очигледно во потрага по своите крави или кози или по пченката. Тие не знаеа дека секоја жена отиде со обезбедени неколку стотици куршуми, врзани за неа во низа околу струкот под нејзиното здолниште и ги пренесе на друго место за сокривање.

Кога измачувањата конечно го принудиja членот на комитетот да го открие скривалиште на муниција, Турците отидоа таму веднаш, но најдоа само неколку празни кутии.

Продолжува

Александар Стеванов, објавено и на Macedonian Spark

No comments: