Кума Лиса

Дали Кума ЛИСА може да ни помогне да откриеме некои тајни кои светот се труди да ги прикрие на секој начин. Дали се што е на "грчките" вазни и митологија е "грчко"?

Целиот свет знае дека грците целата култура ја превзеле од староседелците, целиот Балкан бил населен со домородно население, тоа го потврдува и Херодот, "грчки" историчар од 5 век пред Христа, кој вели дека и Атина била создадена од староседелците. Хомеровата Илијада била усно прераскажувана околу 500 години пред да ја запишат "грците" (по нивна мерка).

Значи претставата ни е променета, но за среќа се појавуваат остатоци од староседелците. А за кој друг ако не за ЛИСА.

Во "грчката" митологија постои божицата ЛИСА која е божица на беснилото, лудилото, дивината. Таа ги терала кучињата да збеснат. Најинтересно е тоа што Атињаните ја викале Lutta ЛУТА. За да не бидеме пристрасни, да видиме што велат од една грчка интернет страна посветена на "грчката" митологија и култура.

Lyssa the goddess of madness drives the dogs of Aktaion to tear their master apart. She is depicted as a Thrakian huntress, similar to Bendis, with a fox-head cap, short skirt, and skin vest.

Описот ни дава дека се работи за ЛИСА (лисица). Над главата носи лисица и се идентификува со беснилото и лутината, па од таму и Атињаните ја викале ЛУТА, а јасно е дека Атињаните не биле отсекогаш "грци".

Името ЛИСА за лисица, до ден денес се употребува во Македонија. Марко Цепенков ни ги оставил запишани приказните за Кума Лиса.

Превемено од http://trebenishte.blog.com.mk/

No comments: