Охридско востаничко знаме

Знаме на охридските востаници за време на Илинденското востание од 1903 година. Жена со бело, зелено, црвено знаме во раката со натпис "СВОБОДА ИЛИ СМЪРТЪ (Слобода или смрт) и натписи МАКЕДОНИЯ и IIий окрѫгъ VIта околия".


Кликнете на долните слики за да го видите знамето во поголем размер!

Кликнете овде за да го видите алтернативна слика на знамето!

No comments: