Кумановско востаничко знаме

Знаме на кумановските востаници за време на Илинденското востание против Османлиите од 1903 година.
Илинден - 1903 / Црвено знаме, со жолти букви испишано Ослободена Македонија - Куманово.
Жена облечена во македонска традиционална носија. Во позадината изгрева 8 крако сонце слично на денешното знаме на Република Македонија. Позадина

No comments: