Сергеј Лавров - цитати

Извадок од говорот на министерот за надворешни работи на Руската Федерација Сергеј Лавров за време на посетата во Охрид, Република Македонија:

"Многу ми е пријатно во ова место каде што има една посебна енергија и каде буквално секој камен мириса на историја. Тоа уште еднаш ја потврдува духовната и историска блискост меѓу нашите народи.

Мора да ја искористиме таа поврзаност и тежнеење за взаемна комуникација која постои историски помеѓу двете земји за изградба на едни современи односи и развивање на соработката во духовно културната свера, економијата и инвестициите.

Благодарни сме на Република Македонија за одлуката да се укинат визите за руските државјани од март до октомври. Се надевам дека таквата мерка ќе го зголеми бројот на туристи од Русија во Македонија. Го подржувам македонскиот колега дека треба да се укинат визите за сите европски земји."

No comments: