ВМРО-ДПМНЕ - прво знаме

Знаме од основачкото собрание на ВМРО-ДПМНЕ

17.06.1990 година, Скопје, Р. Македонија* В Е П Македонија.

На основачкото собрание има и две знамиња со 16крако златно македонско сонце (т.н. Сонце од Кутлеш) на црвена позадина и уште едно. Слика од останатите знамиња на основачкото собрание:

Според crwflags, знамето десно било првично предложено за знаме на Македонија по осамостојувањето.

*Присутно и во Тетово на 8.10.1990 и на др.

No comments: