Емануел Дивијар - цитати

Цитат за Македонците од Емануел Дивијар Директор на Бирото за Училишни архиви и за педагошки истаржувања и Професор на Институтот Жан Жак Русо во Швајцарија, Претседател на Женевскиот Комитет за одбрана од теророт на Балканот:

"Србин ли си? Бугарин ли си? Грк или Албанец? На оваа серија прашања, МАКЕДОНСКИОТ НАРОД, ДЕНЕС КАКО И ВЧЕРА, го дава истиот одговор - ЈАС СУМ МАКЕДОНЕЦ!“.- Емануел Дивијар во писмен допис до весникот "Балканска Федерација"

No comments: