Петар Богдани - Македонец

Петар Богдани се смета за најистакната фигура на старата албанска литература. Живеел од 1630 до 1689 година. Бил католички свештеник а и Архиепископ на Скопје.

Сликава што ја гледате е направена во музејот во Тирана и е оригиналната книга во проза што Петар Богдани ја објавил на италјански јазик. Интересно е тоа што под неговото име пишува на италијански MACEDONE. Во музејот во Тирана не знаат како да го објаснат ова.


Cvnevs prophetarvm de Christo salvatore mvndi et eivs evangelica veritate, italice et epirotice contexta, et in duas partes diuisa a Petro Bogdano Macedone, Sacr. Congr. De Prop. Fide alvmno, Philosophiae & Sacrae Theologiae Doctore, olim Episcopo Scodrensi & Administratore Antibarensi, nunc vero Archiepiscopo Scvporvm ac totivs regni Serviae Administratore

Дружината на пророкот вклучително и Христа, спасителот на светот и неговата евангелска вистина, уредена на италијански и епирски и поделена на два дела од страна Петар Богдан Македонец (од Македонија?), ученик на Светата конгрегација верска пропаганда, доктор по филозофија и света теологија, бивш бискуп на Скадар и администратор на Бари, а сега надбискуп на Скопје и администратор на целото Кралевство Србија.

Преземено од Bratot

2 comments:

Sample Name said...

znaci li toa sto mene vo pasosot mi pisuva "FYR Macedonia", utre da vikate deka sum makedonec koga od majka i tatko sum albanec a sum od Skopje?!!!

Pozdrav

Anonymous said...

Тоа што го кажуваш за пасошот е неточно. На македонските пасоши пишува „Република Македонија“, а не она што ти си го навел ;) Поздрав!