Знаме на Разловечкото востание

Македонското население од Источна Македонија го кренало Разловечкото востание против Османлиската Империја во 1876 година, со центар во селото Разловци.


Главен иницијатор и организатор на востанието бил Димитар Поп Георгиев Беровски (1840-1907 г.) и неговиот дедо Поп Стојан од Разловци.


Знамето е црвено со жолт квадрат на средината на кој има лав.

No comments: