Струшкото востаничко знаме

Знаме на струшките востаници за време на Илинденското востание против Османлиите од 1903 година. Жена облечена во темно со меч во десната рака и знаме во левата. На знамето со црни букви стои натписот „СВОБОДА ИЛИ СМЪРТЪ“ (Слобода или смрт).

Кликнете на сликата за да ја видите во целосен размер


No comments: