Питу Гули - биографија

Питу Гули е македонски револуционер, роден во 1865 ('68 ?) година во Крушево. Кратко време бил печалбар во Бугарија, од каде во 1885 година, со чета преминал во Македонија.

Откако била разбиена четата, Питу Гули бил фатен, суден во Солун и осуден на 7 години затвор што ги одлежал во црноморскиот град Трапезунд (Мала Азија). Во 1894 година се вратил во Крушево и се вклучил во ТМОРО. Оттаму повторно заминал во Бугарија, од каде во март 1903 година со своја чета се вратил во Крушево за да учествува во Илинденското Востание.

При ослободувањето на Крушево командувал со голем одред кој водел борба за освојување на турската касарна. Кога турската повеќеилјадна војска почнала да го напаѓа градот, Питу Гули со своите 370 борци останал на позициите кај месноста Мечкин Камен.

Во нерамноправна, но херојска борба, на 13 август 1903 година, бранејќи го Крушево и легендарната Крушевска Република, загинал заедно со своите борците од својот одред.

Питу Гули - слики

No comments: