Петар Христов

Петар Христов - Германчето ( 1867 Герман, Лерин - 28 февруари 1907 Дробитишта)

Македонски револуционер, учесник во македонското револуционерно движење, член и војвода на Македонската револуционерна организација.

Роден е во с. Герман, Преспанско. Учествувал во Илинденското востание и како војвода на голема чета ги бранел долнопреспанските села од колежите и пожарите што ги правеле турскиот аскер и башибозук. По Востанието заминал за Америка и оттаму се вратил во 1905 година. Повторно формирал чета и како нејзин војвода дејствувал против Турците.

Цели три години со својата чета ги крстосувал преспанските планини. Тој се прославил и во борбите против андартите.

На 28 февруари 1907 година бил опколен од турски аскер кај селото Дробитишта. За да не им падне жив во рацете извршил саможртва.

Петър Христов Германчето ( 1867, Герман, 2 февруари 1908, Дробитища )

Македонски революционер, войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

No comments: