April 21, 2012

Носија - Солунско Поле

Македонска женска народна носија - Солунско Поле

Wikipedia: Народните носии од Солунско Поле се надоврзуваат на носиите од Пазарско. Во селата источно од Солун во составот на народната носија влегуваат: кошула со специфичен вез од бела и кафена свила, платнена саја и безракавна облека од црн шајак, украсена со апликации од разнобојна чоја.

Невестите носеле мала плитка капа, покриена со везена марама и метален накит под брадата.






Македонска женска народна носија - Солун, Егејскиот дел на Македонија (Република Грција).

Macedonian female folk costume from Solun, Aegean part of Macedonia (Republic of Greece).






Кликнете на сликите за целосен размер!

Click on the images to enlarge!

Македонски документи
Documents-Mk.Blogspot.com

Macedonian Documents

9 comments:

Anonymous said...

Благодаря за чудесните снимки на българските носии от родния край на дедите ми.

Unknown said...

Ова се Македонски носии од Солун , град во Егејска Македонија!

македонец said...

Колкото сме македонци, толкова сме и българи! Колкото сме българи, толкова сме и македонци!И на всички поюенски картички от началото на ХХ век пише: "Български носии от Солун", "Българки от Солун" и т.н...

Македонски документи said...

Поздрав пријателе,
Мило ми е што велиш дека сте Македонци.

Македонец said...

Българинът в новата ни история е казал, че е българин не другаде, а в Македония! И Възраждането, и църковните борби, всичко започва от Македония! И братя Миладиновци, и Григор Пърличев, и Кузман Шапкарев, и Гоце, и Даме, и Кръсте Мисирков, и който си искаш да вземеш, всички са българи, и гордо са го заявили пред света! В гроба три пъти ще се обърнат, ако знаят какви ги правят тея сърбокомунистически мекерета от които още няма отърване! Във Вардарска Македония избитите от сърбомакедонските удбаши са над 30 000 души, а над 200 000 са минали през Голи Оток и Идризово, грозно и долно насилие на майкопродавците, истински геноцид! Ужасяващо е, че последствията ги усещаме с болка и днес, и че още не е приключило! И всичко това е при общо 1 млн и 250 хил. българско население, процентно е много по-жестоко от изтъпленията на комунистите в Горна България! И то само поради факта, че в Македония няма сърби, и защото не можаха да ни пречупят и направят сърби! А сега, продължава истерията на шумадийския престъпник Новакович: "като не можем да ги направим сърби, ще ги направим македонци"! Абе глави глупави, докога ше ги търпите тея сърбокомунистически сатани, чавка ли ви е изпила акълот! Или сакате да сте потомци на Санде педерот!!!
На плочата, дето я крият в Битоля на цар Иван Владислав от 1016 г. изрично е написано че е "българин родом" и "самодържец български" и Битолската крепост е изградена "за убежище и спасение блъгаром", като че ли е знаел, че ще дойде момент в историята ни, когато една част от българския народ, съвсем ще изкукуригат и ще позволят да им промият мозъците за срам и позор на човешкия род!
Ние бежанците и потомците от Вардарска и Беломорска Македония винаги сме се наричали "македонци", така както от Тракия са "тракийци", от Мизия "мизийци", от Додруджа "добруджанци" и т.н.! Но, това не означава народност, като се каже "македонец" това значи здрав българин, най-добрият българин от всички други! И тука в България сме много повече, отколкото в тази Македония, която се подготвя да стане "Северна", повече от 2.5 млн!
Така че, с Божията помощ имате възможност да отхвърлите шумадийскоболшевишките, сръбскоруски мераци за погром над България, която винаги им е била трън, а защо е трън тепърва ще научите, бъдещето ще разкрие обстойно истината! Бог да благослови Просветлението ви!

Македонски документи said...

Колку само шизофрено звучи твојот исказ, пријателе. Можам само да се надевам дека си свесен за тоа. И Македонец бил, а бил и Бугарин. Полошо од ова ќе беше само ако напишеше дека е и христијанин и муслиманин. Всушност, не би ме зачудило и тоа да е дел од равенката. Си замислил тој во својата глава дека и Македонците се Бугари и очекува неговиот акал да го следат сите. За нова година, кога стрелките се спојуваат, можеби ќе си посакаш и Ескимите да бидат Бугари, што ќе правиме тогаш?

А, во врска со она што Бугаринот во поновата историја го кажал, а за што се сомневам дека е така, звучи како комплекс на една нација која наместо да си ги гледа своите работи, безправно се меша во туѓите.
Запрашај се која ти е целта, пријателе. Доколку мислиш дека со тоа што ќе нѐ навредиш и ќе речеш дека сме Бугари, ние по автоматизам ќе ја прифатиме твојата фикс-идеја и ќе станеме Бугари, погрешна ти е математиката. Зарем се замислуваш дека си џедај? Или дека имаш волшебно стапче? Така ли им правеше и на девојките кои кај тебе не наоѓаа трошка убост, пробуваше да им промиеш мозок убедувајќи ги дека се лудо вљубени во тебе?

Како не ти срам, ќе ти речам! Си се дрзнал да ми доаѓаш овде и да ми солиш ум за тоа што сум јас. Ти брани ли некој носиите да си ги чувствуваш како свои? Слободно биди и Бугарин, и Македонец, и Марсовец ако сакаш. Биди и сето тоа заедно, на чело со коњската опашка, доколку те прави среќен. Воопшто не ми пречи и ни на крај памет не ми е да го оспорувам. Но, да ми налагаш твои заблуди за мојата национална припадност, тоа ги минува сите граници на пристојно однесување. Искрено се надевам, иако не верувам, дека ќе ја сфатите сопствената дрскост. Се надевам за доброто на односите меѓу двете нации, и Македонци и Бугари. Или можеби единствено би разбрале само доколку ја осетите оваа болка на своја кожа.

македонец said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Македонски документи said...

Коментарот е избришан не само затоа што е вон тема, како што се впрочем и горните коментари на авторот, туку и поради продолжување со ширењето национална омраза.

Македонец said...

Коментарот е избришан, защото не е съвместим с темата и източникът на информацията за българския костюм от Солун, а припомня истината /и то саркастично, с хумор/, която в момента не е в обръщение за "избришаната" памет и пречи на новоизлюпената и несъществуваща нация да се утвърди! Бъдещето ще докаже кой крив, кой прав, но не с фалшифицираните "македонски документи", а с оригиналните! Предостатъчно ясно и точно е казано в неизбришаното ми писание. Редовно си го препрочитай!