Folk costumes - Skopje

Postcard, Macedonian folk costumes - Skopje region, Macedonia

Две поштенски картички со прикажани женски македонски народни носии од скопскиот регион.Издадени се од Асоцијацијата на македонските студенти во странство (ASSOCIATION OF MACEDONIAN STUDENTS ABROAD) Виена, Берлин Париз, Софија, Нанси, Грац и Лајпциг.

Кликнете на сликите за целосен размер!

Click on the Images to enlarge!

3 comments:

Развигор said...

Кога?

Anonymous said...

За жал немам точни информации. Кога ќе разберам ќе ја обновам статијата.

Ниту на задната страна на картичката не пишува датум на издавање, но според некои показатели (песна на задната страна) малку веројатно дека тоа е пред 1922 година (а уште помалку дека е пред 1918). Според овој показател претпоставувам дека е по 1931 година.

Инаку и двете картички се од серија седум - Народни носии на Македонија.

Сум среќавал картички од првата серија кои се адресирани во 1928 година (веројатно тој период и се издадени). Оваа седма серија би требало да е издадена некоја година потоа (и според ова излегува дека е во периодот по 1931 година).

Anonymous said...

со сина тинта испечатени убаво изгледаат во однос на црно белиот оригинал...

туку не е битно од кога е картонот, туку што и зошто е нанего, во случајов поздрави извадени од книгата Македонија во Слики од 1919 година... http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=557&PID=109346#109346

Сончево е Надвор!