Никола Карев

Никола Јанакиев Карев (23 ноември, 1877 Прилеп - 27 април, 1905, Рајчани)

Mакедонски револуционер,,член и раководител на Македонската револуционерна организација и претседател на Крушевската република.

Како млад печалбарски работник, извесно време живеел и работел во Софија. По враќањето ја завршил гимназијата во Битола и станал учител. Како учител и организатор на револуционерното дело работел во Крушево. Бил учесник на Смилевскиот конгрес, како делегат на Крушевскиот реон.

Во Крушевското востание бил началник на Штабот на Крушевските востаници, идеолог и организатор на десетдневната Крушевска Република. По задушувањето на Востанието илегално преминал во Србија, а потоа во Бугарија.

Во 1905 година со организирана чета тргнал за Македонија. На пат за Крушевско, на 27 април 1905 година, опсаден од турска војска во Кочанско (кај селото Рајчани) загинува Никола Карев, претседателот на Крушевската Република.Nikola Janakiev Karev (November 23, 1877, Krushevo - April 27, 1905, Rajchani)

Macedonian revolutionary, local leader of the internal Macedonian Revolutionary Organization and president of the Krushevo Republic.

Никола Янакиев Карев (23 ноември 1877 Крушево - 27 април 1905 Райчани)

Македонски революционер, деец на македоно-одринското националноосвободително движение, участик в Илинденско-Преображенското въстание и ръководител на Крушевската република.

Nikola Janakiev Karev (23. Studeni, 1877, Kruševo, Makedonija - 27. Travanj, 1905., Rajčani, Kočani, Makedonija)

Istaknuti makedonski revolucionar i Predsjednik Kruševske Republike za vrijeme Ilindenskog ustanka.

Nikola Janakiew Karev (23. November 1877 in Kruševo - 27. April 1905 in Rajčani)

Schullehrer und Revolutionär. Während des Ilinden-Preobraschenie-Aufstands war er Vorsitzender der nur vom 3. bis zum 13. August 1903 existenten Republik Kruševo.

No comments: