December 21, 2011

Bez Makedonije nema Evrope

Najnovija istraživanja o porijeklu Evropskih naroda; prof.dr Petar Popovski: Bez Makedonije nema Evrope

U pozom neolitu Evropu su naselili Prasloveni sa Balkana

Verzija za štampu Samo tekst Decrease font Enlarge font
Popovski: Svi današnji Evropljani su porijeklom iz Makedonije Popovski: Svi današnji Evropljani su porijeklom iz Makedonije

Pažnju šire javnosti, ovih dana, privukla je emisija emitovana na jednoj Makedonskoj TV stanici u kojoj je prof. dr. Petar Popovski iznio tezu da su svi Evropljani potomci drevnih Pelazgima, naroda čiji se korjeni nalazile u današnjoj Makedoniji.

Ekskluzivno za "Avaz" Popovski nam otkriva pojedinosti iz njegove studije pod naslovom "Bez Makedonije nema Evrope - Evropljani potomci drevnih Makedonaca", koja će početkom nove godine izaći iz štampe.

Evropljani Prasloveni

Prema njegovim riječima, Ovu hipotezu zastupaju više stotina eminentnih naučnika Zapadne Evrope a samu sintagmu "Bez Makedonije nema Evrope" je pozajmio iz djela "Proto-Indo-Euro­pean...", Letonke prof. dr. Marije Gimbutasove.

- Ona zastupa stanovište da su se na evropskom tlu u pozom neolitu (40.000 do 10.000 g. p.n.e.) naselili stočari iz ruskih istočnih stepa koji su sebe nazivali Anti, Veneti i Skiti, a čiji se korjeni nalazile u domovini Pelazga, u Makedoniji- kazao je Popovski.

Balkanska kultura

Kako kaže Popovski, pedesetih godina prošloga vijeka, engleski arheolog Helldene, na osnovu rezultata istraživanja, napisao je da britanska praistorijska umjetnost počiva na umetnosti slovenskih naroda na Balkanu.

Popovski kao glavni argumenat uzima rezultate iz oblasti antropologije i tvrdi da su Pelazgi u suštini bili pra-Sloveni. On se poziva na jedan artefakt koji je pronađen dvadesetih godina prošloga vijeka u pećini Mas d' Azil na granici između Francuske i Španije.

- Na jednoj pločici stoji natpis na drevnomakedonskom jeziku gde se spominje ime boga sunca "Il" i ime Makedonija. Ovo epohalno otkriće francuski arheolozi datirali su između 25.000 i 17.000 godina prije nove ere - naglasio je Popovski.

Tri gledišta

Prema Popovskom, postoje tri gledišta u pogledu polaznih pozicija emigrantskih masa ka nenaseljenoj Evropi u praistoriji.
Prema tzv.Indoevropskoj teoriji, naseljavanje počinje od Zapadne Indije. Drugo gledište je da su doseljenici pošli sa teritorije današnje Ukrajne. Treća, koju on zastupa, da je naseljavanje Evrope krenulo sa Balkanskog poluostrva odnosno iz drevne Makedonije.

Autor A. CANOVIĆ, dnevniavaz.ba, Objavljeno 05.11.2011. u 06:04

No comments: