Даниел Кон-Бендит - цитати

Цитати од европратеникот и ко-претседател на партијата на зелените Даниел Кон-Бендит во врска со името на Република Македонија:


"Во однос на спорот за името на Македонија, отсекогаш имам едноставна позиција, и велам: Македонија е Македонија и Македонија ќе си остане. Потребно е да се прекине со оваа игра... Ако Македонија сака да си го зачува името Македонија, тоа мене ми одговара... Сè додека Грција ја блокира Македонија, тоа претставува и проблем во функционирањето на ЕУ. Сега постои можност вистински да преговараме со Грција за нејзината помош за излез од кризата и за нејзиното попуштање во однос на името на Македонија. Тоа би било можеби можност да се излезе од ќорсокакот..." - интервју на Deutsche Welle со Даниел Кон-Бендит

1 comment:

Anonymous said...

Yes i agree Republika Makedonija is Republika Makedonija.Greks is Greks.Are they was end are now Makedonians?I dont think so theare two deferent etniks groups.Whay the Greks so much hate us becouse aboute Alexandar?He cuts Greks heds but when? Before ... years They kiling us over 100 years and nowan muve a litle finger for us.WHAY?What are thay what are we?HUMAN beans?I dont think so.EU listen onli Greks like spoiled kween childe.Why dont respekt us we are not munkies we are one pecefol working people who whont live like aders whithouth anader cuting betwen GREKS end BULGARIANS.