БИЛЕ, Билка, Билјана

Дали името Билјана може да ни посведочи за староста на нашиот јазик и нашето битисување. Едно мало истражување даде интересен резултат. Распростреноста на Биле/Билјана е огромно. Во нашиот јазик лесно распознаваме од каде доага името Билјана, биље (билки, растенија), дали е истото и во другите јазици.

Во Индија, БИЈА претставува поле за сеење, INDIAN BIJA (field for seed), во Санскритот терминот БИЈА означува семе (растително и животинско), seed (of plants) , semen (of men and animals). И денес за чаеви го користат БИЈА.

Во Европа, Келтите го имаат БИЛЕ во превод свето дрво, bile (sacred tree).Во старо-францускиот БИЛЕ е дрвен стап, O.Fr. bille (stick of wood) from Gaul. bilia (tree) Gaulish bilia (tree trunk), OIr bile (landmark tree)

За да се зголеми важноста на името и терминот БИЛЕ, допринесува фактот што билките во минатото биле сметани за свети, а со тоа и се подигнати на митолошко ниво. Па така Келтите за свето дрво го имаат БИЛЕ /BILE (sacred tree), тоа е всушност ДАБ (oak), а тој е синоним за Келтскиот бог на светлината кој се вика БЕЛ/BEL (shining one), со помош на водите на божицата ДАНУ/DANU (дунав), добиваат син.

Колку се интересни овие термини во Келтската митологија, превод не ни треба. А пак БЕЛ не не води назад само до Келтите, тој оди до Сумерите, Bel (pronounced beli), но да го оставиме Бели за другпат.

Се надевам ви се допадна БИЛЕ (лековитата билка)

Превемено од http://trebenishte.blog.com.mk/

No comments: