Знаме на Загоричани

Илинденско знаме на Загоричани (1903).

Лав со сабја во десната, пушка во левата шепа и круна на главата. Над него има натпис „СВОБОДА ИЛИ СМЪРТЪ“, а под него „20 юли, 1903, ЗАГОРИЧЕНИ“.

Кликнете на сликите за да го видите знамето во целосен размер!

Слика лево - реконструкција на знамето врз основа на слика на Berasil (Deviantart).

Click on the images to enlarge!

Macedonian Documents Documents-Mk.Blogspot.com

6 comments:

Macedonian-Bulgarian said...

Originalot na tova zname e zeleno,ne e crveno!!!!

Anonymous said...

Најдобро би било кога за вашето тврдење би приложиле фотографија.

Macedonian-Bulgarian said...

Ima spomeni na VMORO komiti kade tova zname e opisano.Znameto e zeleno,Lavot e crven ,a nadpisite i polumesecite sa beli...Nikoj ne crta crn Lav na zname : http://www.facebook.com/photo.php?fbid=3132770689828&set=a.3117366144724.2134024.1581624596&type=3&theater

Macedonian-Bulgarian said...

http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/430184_3132770689828_1581624596_32543621_2135572442_n.jpg

Anonymous said...

Реконструкцијата која е ставена на блогов е базирана на онаа од Berasil (си пишува). Доколку тој ги згрешил боите, што не е исклучено, грешката се повторува и овде.

Но сликата која ти ја имаш понудено како доказ не е воопшто автентична. Тоа е црно бела фотографија на која подоцна со помош на програма за графичка обработка некој аплицирал боја. Ако ја употребуваш како доказ тогаш доказот е фалсификат.

DetzaNaMoDea said...

Apsolutno!
Vulgarinov pogore priložuva manipulirana slika koja se pojavi i na drugi blogovi, forumi i na FB. Zasega kako najdobra rekonstrukcija izgleda e taa na Berasil od Deviantart. Oti e dobro poznato deka crvenata beše po "default" boja na vostanieto od 1903.