Топчеста окарина

Македонскиот уникатен инструмент, топчестата окарина со три отвори. Датира од неолитскиот период (стара е околу 6000 години).

Изработена е од теракота и е пронајдена во 1989 г на археолошкиот локалитет Чашка, Мрамор, Велес. Ова е и единствен ваков инструмент пронајден во Европа.

Окарината и покрај староста е сè уште функционална и на неа може да се свири. Тоа го покажа македонскиот музичар Драган Даутовски.

No comments: